Mogelijke locaties voor opvang asielzoekers

Mogelijke locaties voor opvang asielzoekers

In de vergadering van 30 september 2015 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarin het college van burgemeester en wethouders werd opgedragen om aan de hand van een aantal criteria te onderzoeken of en op welke wijze gemeente Stichtse Vecht daaraan kan bijdragen. Er moet bijvoorbeeld gekeken worden of zo’n locatie wel in de omgeving past, of het technisch mogelijk is om de juiste voorzieningen te treffen, of de verkeersveiligheid niet in het geding is en of de sociale veiligheid gewaarborgd kan worden.Ter uitvoering van de motie heeft het college van B&W onderzoek gedaan naar locaties in Stichtse Vecht die mogelijk in aanmerking komen voor tijdelijke opvang. Er is een inventarisatie gemaakt van mogelijk geschikte opvanglocaties. Deze zijn getoetst aan de hierboven genoemde criteria. Het college heeft 3 typen locaties onderzocht:

 • Locatie die direct beschikbaar is
  Een dergelijke locatie kan (zeer) snel ingezet worden omdat de belangrijkste voorzieningen al aanwezig zijn. Op deze manier kan Stichtse Vecht op korte termijn een bijdrage leveren aan de opvang van asielzoekers.
 • Transformatielocatie
  Dit type locatie gaat uit van een bestaand panduw, dat aangepast moet worden voor een opvanglocatie. Deze verandering van de bestemming is tijdelijk. De duur van tijdelijkheid kan variëren.
 • Kantorenlocatie
  Een dergelijke locatie gaat uit van een bestaand kantoorgebouw, dat aangepast moet worden voor een opvanglocatie. Deze verandering kan tijdelijk zijn, waarbij de duur van de tijdelijkheid kan variëren.

Voor elke type locatie hebben burgemeester en wethouders een locatie aangewezen die zij als meest geschikt voor de opvang van asielzoekers ziet. Deze keuze legt het college nu voor aan de raad. Het gaat om de volgende locaties:

 • Résidence De Maarsseveense Plassen aan de Gageldijk in Maarssen (direct beschikbaar);
 • een transformatielocatie aan de Merwedeweg in Breukelen; en
 • kantoorgebouwen aan de Planetenbaan in Maarssen.

De omwonenden van deze locaties zijn per brief geïnformeerd.

Een eerste snelle verkenning bij betrokken eigenaren van de genoemde locaties leert dat zij willen meewerken aan het realiseren van een opvanglocatie. Ook zij zien het als hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om asielzoekers opvang te bieden.

De raad beslist

De raad moet een besluit nemen over een locatie. De raadscommissie heeft het voorstel van het college besproken in de commissievergadering van dinsdag 8 december en een vervolg commissievergadering op 15 december. Op 12 januari zal de gemeenteraad een voorstel bespreken voor de opvang van vluchtelingen in Stichtse Vecht. Belangstellenden kunnen alle vergaderingen vanuit huis rechtstreeks via internet volgen via het Raadsinformatiesysteem.

Vragen

Heeft u vragen over het collegevoorstel, kijkt u dan bij de veelgestelde vragen en antwoorden. Daar vindt u meer informatie en ook de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen. Zit uw vraag er niet bij, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. U kunt bellen met telefoonnummer 14 0346 of e-mailen naar info@stichtsevecht.nl o.v.v ‘Opvanglocaties asielzoekers’.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.